26 Temmuz 2015 Pazar

Akdenizin Lykia yürüyüş yolu varsa Egenin de 450 km. lik TEMATİK YOLU var..

   İzmir'de bugünlerde harıl harıl yapılan şahane bir projenin haberini sizlerle paylaşmak istiyorum...Trekkingciler,bisikletçiler,doğa fotoğrafçıları,deniz severler,zeytin ve bağla ilgilenenler,milyon yıldızlı tatilciler,sırt çantalılar bu haber tam bizlik...Sonra vay efendim ben duymadım,bilmiyordum demeyin.. :)
    İzmir Büyükşehir Belediyesinin İzmir yarımadasını tanıtmak amacıyla başlattığı projeyle 6 İon kentini de birbirine bağlayacak olan ''Tematik Yol''un hayata geçmesine çok az kaldı.Rota belli oldu,el kitapları bastırıldı ve yön levhalarınında takılmasına başlandı.
   51 km.lik Germiyan-Barbaros-Urla-İçmeler-Özbek-İskele,18 km.lik Germiyan-Ildır-Gerence Körfezi ve 17 km.lik Barbaros-Balıklıova rotalarında 41 ayrı noktada 93 yön tabelasıyla ilgili 6 bilgi panosu eklendi.Mobil rehber uygulamasının da çalışmaları devam ediyor.
   6 İon kenti olan Ephesos-Koloption-Lebedos-Teos-Klazomenai ve Erytrai'den geçecek olan bu yol,''bisiklet''-''tarih''-''bağ''-''zeytin''-''deniz'' ve ''yürüyüş'' adı altında 6 rotadan oluşacak.450 km. olarak tasarlanan bu tematik yola daha sonra Selçuk-Efes'tenbaşlayacak ve Çeşme-Erytrai'ye ve oradan da Karaburun'a ulaşacak ara güzergahların da eklenmesiyle yaklaşık 700 km.lik bir doğa ve tarihin içiçe olacağı bir rota hedefleniyor.
   Bölgeye ulaşım önceki yıllarda keskin virajlı ve dar yollar nedeniyle güçlükle yapılıyordu ancak geçen yıl açılan yeni ve geniş yoldan sonra rahat bir yolculukla bölgeye ulaşabiliyorsunuz.
   İzmirliler ve İzmir severler için bu rotanın üzerinde çeşitli festivaller düzenlenecek,doğa yürüyüşçüleri,bisiklet sevdalıları,zeytin ve bağ üretimine ilgi duyanlar,doğa fotoğrafçılarını ve turistleri buraya yapılacak turlarla yada çeşitli aktivitelerle çekerek bölgenin tanıtımının yapılması da planlanıyor.Böylece tüketicinin üreticiye gidişi,üreticinin de ilk elden kazanmasını,tüketicinin de cebinin daha az yanmasını sağlayacak.Hem de bizler bölgede ister günübirlik,ister kamp yaparak doğa-tarih-deniz ve kültürü aynı anda yaşayabileceğiz.
   Bu rotanın geçtiği köylerde de hareketlilik başlayac tabii.Köylüler kamp alanları,pansiyonculuk,günlük hizmetler,yiyecek-içecek hizmeti gibi şeyleri sunacaklar hem onlar kazanacak,hem biz harika vakit geçirmiş olacağız.
   Tabii bir doğa sever olarak en büyük korkum bölgeye insan akının başlamasıyla doğa ve tarihin tahrip edilmesi,kirletilmesi.Dilerim hepimiz çöpümüze sahip çıkacak kadar duyarlı oluruz da bölgeyi korumuş oluruz.Ve yine dilerim ki köylü bölgeye gelenleri para makinesi olarak görmez de uzun vadede insanları kaçırtmaz.Bu ülke hepimizin ve çocuklarımıza miras olarak bırakacağız.Bunun farkında olan tüm doğa dostlarına selam olsun..
   Sırt çantalarımızı,termosumuzu,çadırımızı alıp yollara düşmek çok keyifli olacak...Haydi o zaman ''Nice Yollara''... 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorumlarınızı bekliyorum :)